Vállalkozói depresszió – Így küzdd le!

Ismerős az érzés, amikor semmi nem akar működni vállalkozásodban? Van egy jó hónapod, majd követi két rossz és nem jössz rá mit csinálsz rosszul? Amikor inkább feladnád és visszatérnél a biztos alklamazotti léthez? Hidd el, sok ember volt már ilyen helyzetben, de ahogy minden másra is, úgy erre is van megoldás. Mutatjuk mire érdemes figyelni!

vallalkozoi depresszio lekuzdes - Web N Drop -

Mindenki így kezdi!

Kezdő vállalkozóként mindenki átesik azon a hullámvölgyön, amikor a megrendelések teljesen hektikus módon érkeznek, bevételeink néha még az kötelező kifizetnivalóinkra sem elegendők. A statisztikák, illetve a vállalkozói létben évtizedek óta tevékenykedők szerint egy vállalkozás kiforrásához körülbelül 7-8 évre van szükség, jobb esetben 4-5 év alatt sikerül megtalálni a tökéletes csapásvonalat, de ez a ritkább.

Az internet ma tele van olyan videókkal, kurzusokkal, ahol próbálják eladni nekünk, hogy emberek miként váltották meg a világot akár 2 hónap alatt és hogyan tettek szert passzív jövedelemre. Noha találkozhatunk valódi sikersztorikkal, a legtöbb esetben ezek olyan “ügyes kóklerek” termékei, akik próbálják mit sem érő csomagjukat eladni nekünk, amiből végül valóban jól meg tudnak élni. Ha máshonnan közelítjük, akkor végülis azt lehet mondani, hogy ezek siker termékek és sikersztorik számukra, de a nagyszámok törvénye még mindig azt igazolja, hogy igen, egy vállalkozás felfuttatásához bizony időre és rengeteg energiára van szükség.

Nem minden termék sikeres

Sok esetben az első 10 termék (vagy szolgáltatás) variáció is mehet a kukába, mivel abban a formában valamiért nem érdeklődnek iránta, nem sikerül kiváltani az emberekből a várt interakciót. Ez nem azt jelenti, hogy rossz az amit csinálsz, vagy ne lehetnél egy jó szakember a saját területeden, ez szimplán csak annak a jele, hogy még nem sikerült megtalálnod a legjobb formáját ügyfeleid megszólításának. Sőt, az is gyakori, hogy 2-3 terméked viszik, mint a cukrot, de a többi 3-4-re pedig igazán senki nem kíváncsi.

Szerinted a Coca-Cola-nak nem volt még ilyen terméke? Hidd el, hogy nagyon nehéz rátalálni a siker termékekre egy olyan világban, ahol az embert folyamatosan érik a különböző behatások és egy adott termékből 50-féle van a piacon és az is biztos, hogy nincs is szükség sok-sok termékre ahhoz, hogy menjen az üzleted. Idő és kitartás mire meglesz az ideális.

A számlák attól még nem várnak

Igen, a csekkeket ugyanúgy be kell fizetni, enni-inni is kell és néha az sem árt, ha sikerül valahogy kikapcsolódnunk. Oké, de ha nincs miből? Vállalkozóként vállaljuk azt a kockázatot, hogy míg az alkalmazottak minden hónapban fixen 10-ig megkapják a pénzüket, addig mi pontosan annyit tudunk keresni, amennyi időt és energiát belefeccölünk saját bizniszünk építésébe. És itt jön a képbe a legfontosabb tényező, ami rengeteg energiát adhat a nehézségekhez: a szabadság és annak érzete.

Mivel a XXI. században a modernkori rabszolgaság idejét éljük, – kis túlzással nem azért dolgozunk, hogy éljünk, hanem azért élünk, hogy dolgozzunk – így elérni és megtapasztalni azt a fogalmat, hogy szabadság, egy elképesztően nagy dolog. És ez a legfőbb tényező, amiből erőt kell merítenünk és amit szem előtt tartva küzdenünk kell önmagunk és vállalkozásunk életben tartásáért. Bármilyen hihetetlenül hangzik, az utolsó pillanatban meg fognak oldódni a dolgok és a számlák is kifizetésre kerülnek. De, hogy ne egy misztikum legyen ez a cikk, menjünk tovább, hogy elérhessünk a “Hogyan?” részre.

Sikertelenség és depresszió

Az üzleti életben egyáltalán nem szokatlan a depresszió fogalma, a vállalkozók 72%-a küzd valamilyen mentális problémával, mivel sokkal több olyan stresszfaktor éri őket, amivel meg kell küzdeniük, mint pl. egy “átlagos alkalmazottat”. (Természetesen nem bagatelizálva egy alkalmazottat érő negatív behatásokat.)

A folyamat általában így néz ki: a kezdő vállalkozó nagy reményekkel, teljes hittel a saját ötletét illetően, némi kezdőtőkével belevág saját üzletébe, hogy megvalósítsa önmagát. Bejegyzésre kerül a vállalkozás, elkészül a weboldal (hiszen enélkül már senkit nem vesznek komolyan) és az ember lelkes, hiszen ez egy nagy dolog. Elújságolja a családnak, ismerősöknek, megosztja weboldalát a social mediaban, esetleg elindít fizetős kampányokat is és vár az első ügyfélre. Megérkezik az első érdeklődő, majd lassan az első tényleges vásárló is és ez egy elképesztő élmény, az embert szinte olyan dopamin túltengés éri, mint amikor szerelmes. Legyőzhetetlennek érezzük magunkat és tudjuk, hogy innentől özönleni fognak a kliensek.

De nem így lesz. És nem azért, mert nem jó a szolgáltatásunk, hanem két tényező miatt: a sikerélményt követően hátradőlünk, mert úgy gondoljuk, hogy innentől megy minden magától, valamint a puszta tény, hogy újak vagyunk a piacon, így nyilvánvalóan a régebb óta működő konkurenciáknak előnye van. És amikor elkezdjük megtapasztalni, hogy ez még sem jön csak úgy magától, akkor elkezdünk aggódni, majd idegeskedni, majd csüggedni, aztán már-már feladni. Ezt nevezzük tanult tehetetlenségnek, amikor már nem is próbálkozunk, mivel korábbi tapasztalataink arra sarkallanak, hogy ez felesleges. Na és ez a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk.

Mit tehetünk mindez ellen?

Saját tapasztalatból mondom, hogy megelőzni nem lehet a negatív érzéseket és ezeket a sikertelenségeket, erre nincsen prevenció. De nem is baj, mivel szükséges is, hogy megtapasztaljuk ezeket a dolgokat, mivel ezek nélkül sosem tudnánk igazán értékelni azt, amink van.

Ennek ellenére lehetünk tudatosabbak és felkészíthetjük magunkat a nehezebb időszakokra az alábbi gondolatok alkalmazásával:

 1. Ne dőljünk hátra: Miután sikeresen zárunk egy ügyletet, akkor nem szabad hátradőlni és felélni annak gyümölcsét, mert a dolog hamar visszaüt. Itt kell teljes üzemmódra váltani és beleállni a munkába, minden lehetséges szálat megmozgatni, hogy a sikerszéria tartós maradhasson.
 2. Tervezzük meg a napjainkat: Érdemes megtervezni egy-egy hetünket előre, felosztani a napokat különböző elemekre, hogy legyen egy átfogó képünk arról mit is kell tennünk az elkövetkezendő napokban. Írjunk bele a naptárunkba mindent és próbáljuk kitölteni a napokat úgy, hogy ne legyenek nagyon üresen tátongó időszakok, amikor semmi dolgunk sincsen. Ha éppen nincs annyi megrendelésünk, akkor szánjunk több időt a vállalkozás fejlesztésére, keressünk új stratégiákat, melyekkel még több embert szólíthatunk meg, vagy csekkoljuk konkurenciáinkat, hogy ők mit és miért csinálnak úgy, ahogy. Természetesen lesz, hogy eltérünk a napirendünktől, de így legalább van egy tervünk, amit a magunkénak érzünk és aminek megvalósítása után jól érezzük magunkat.
 3. Önfejlesztés: Klisésen hangozhat, de ha önmagunkba fektetünk és megpróbáljuk gyarapítani a tudásunkat több területen is, akkor eredményesebbek lehetünk hosszú távon. Olvassunk el egy könyvet egy témában, amiben gyengébbnek érezzük magunkat, vegyünk egy kurzust, amivel fejleszteni tudjuk valamelyik skillünket, keressünk ingyenes tartalmakat a Youtube-on vagy akár TikTokon és adjuk meg magunknak a lehetőséget, hogy jobbak legyünk. Azért van az internet, hogy kihasználjuk annak lehetőségeit.
 4. Keressünk egy mentort: A “Hogyan legyünk sikeres managerek” c. bejegyzésünkben erről már volt szó, de vállalkozóként lényegében a cégünk és önmagunk managerei is vagyunk és ahhoz, hogy ezt jól csináljuk érdemes keresnünk egy olyan személyt, akinek nagyobb tapasztalata van vállalkozások építésében. Itt a nehézség az, hogy nincs egy nagy szervezet, amelynek része vagyunk és ebből adódóan nincs egy senior alkalmazott, akitől kérdezhetünk, tehát más úton kell megközelítenünk a kérdést. Keressünk ismeretségi körünkben olyat, aki már régebb óta vezet egy vállalkozást, vagy ha anyagilag megengedhetjük magunknak, akkor fizethetünk is egy sikeres vállalkozónak azért, hogy mentoráljon minket.
 5. Ne adjuk fel!: Igen, ez egy nagyon fontos pont. Biztosan lesz olyan hónap, amikor nem jönnek a megrendelések, biztosan lesz olyan időszak, amikor semmi sem sikerül és biztos lehetsz benne, hogy ezek többször is elő fognak majd fordulni. Ez az egész akkor tud legyőzni, ha feladod és a hitedet valami másba kezded el fektetni.
  Saját példám: Nem egyszer jött el az a pillanat, hogy oké, ez így nem megy, nem érdekel, keresek valami munkát, mert ez nem hozza azt, amire szükségem van. Nekiálltam a munkakeresésnek, miközben a vállalkozásra nem fordítottam annyi energiát és csak telt az idő. Elküldtem a pályázataimat, elmentem az interjúkra és közben mindig éreztem, hogy nem vágyom erre, nem szeretnék senkinek sem dolgozni, ráadásul meg sem fizetnének rendesen. Lefutottam a köröket, nem találtam semmi olyat, ami kicsit is felérne azzal a szabadságérzettel és sikerélménnyel, mint amikor a saját üzletem profitál és visszatértem a vállalkozásomhoz. Jött is az új megrendelés.
  Tanulság: Ha mindezt az időt, amit munkakereséssel töltöttem, belefektettem volna a saját vállalkozásomba és a hitem nem inog meg, akkor valószínűleg az adott hónapban is sokkal több pénzt kereshettem volna. Nem szabad feladni!
 6. Ne keseregjünk!: A negatív hozzáállás és a nyavajgás sem fog eredményt hozni. Csupán elvesszük saját magunktól az időt és azt a képességünket, hogy a szembejövő lehetőségeket felismerjük. Igen, van akinek jobban megy. Mindig lesz olyan. De nem ezzel kell foglalkozni. Vagy, ha már mindenáron mást akarunk nézni, akkor keressünk magunknak egy a mienkéhez hasonló, de már jól menő vállalkozást és mondjuk azt, hogy na ez az amit mi is el fogunk érni. Álljunk bele a munkába és dolgozzunk rajta, hogy akár nála is jobbak lehessünk.
 7. Élvezzük amit teremtettünk: Igen is legyünk büszkék és hálásak azért, amit magunk teremtettünk. Hogy volt bátorságunk belevágni, hogy nem süllyedtünk bele kényszerből a kizsákmányoló munkasorba, hogy vannak céljaink, amikért nap mint nap tesszünk. Azt a fajta szabadságot, amikor a hét bármely napjára betervezhetek egy programot, mert nem kell megfelelnem a munkahelyem időbeosztásának, nem kell szabadságot kivennem, ha el szeretnék menni nyaralni és nem kell elkéreckednem senkitől, amikor valami gond adódott, azt semmi nem képes jobban megadni, mint amikor a magunk urai vagyunk a saját vállalkozásunkban. Persze a ló túloldalára sem szabad átesni, de élvezni kell és nyugodtan lehetünk büszkék önmagunkra.
 8. Rejtsük el a pénzünk egy részét: Vagy úgy is lehetne mondani, hogy tegyünk félre, de ennél biztosabb módszer az, ha tényleg elrejtjük valahová, hogy amikor jön a nehéz időszak, akkor se nyúljunk hozzá. Persze, ettől még az a pénz nem fog fialni, de a befektetés az megint egy másik terület, abba nem szabad belevágni mindenféle tudás nélkül. Első körben vegyük le a számlánkról pénzünk egy részét és rakjuk különböző fiókokba, dobozokba, ahol nem fogjuk keresni. Aki nagyon digitális érzetű, az csinálhat különböző széfeket bankszámláján, vagy akár Revolut fiókjában. Ezt követően pedig tudatosítsuk magunkban, hogy ezek a pénzek nincsenek, meg kell teremtenünk a számlákra és a szórakozásunkra a szükséges betevőt. Később nagyon nagy öröm lesz, amikor egy-egy ilyen kis pénzre rábukkanunk.
 9. Legyen egy támogató közösségünk: Fontos, hogy problémáinkat meg tudjuk beszélni valakivel, vagy valakikkel. Legyenek barátok, család vagy bárki az életünkben, de néha muszáj valakivel megvitatni bizonyos kérdéseket. Ami itthon még annyira nem trendi, de mindenképpen javallott, hogy legyen egy pszichológusunk, vagy coachunk, akivel bizonyos rendszerességgel összeülünk és átrágunk néhány dolgot. Ha minden gondolatot magunkban tartunk és egyedül akarjuk megoldani a problémákat, akkor idővel biztosan fel fognak őrölni.
 10. Ne féljünk megújulni: Vannak emberek, akik megrögzötten hisznek abban, hogy amit csinálnak az úgy tökéletes és semmin nem érdemes változtatni. Rengeteg vállalkozás mond csődöt csupán azért, mert vezetőjük nem volt képes a megújulásra, képtelen volt követni az aktuális trendeket, nem figyelt a környezete és a nagyvilág változásaira. Mindegy milyen terméket vagy szolgáltatást képviselünk, azt időről időre felül kell vizsgálnunk annak érdekében, hogy életképesek és relevánsak maradhassunk. Egy vállalkozónak kicsit mindenhez is kell értenie, ezért nem árt, ha nyomon követjük a gazdasági változásokat, kicsit figyeljük a politikai eseményeket, tisztában vagyunk a jognak legalább a vállalkozásunkat érintő változásaival és a social mediaban is valamelyest otthonosan mozgunk.

A fenti sorok egyszerűnek és klisésnek hangozhatnak, de semmi sem tud jobban mozgatni egy vállalkozást, mint az abba és önmagunkba vetett hitünk, kitartásunk, szorgalmunk és persze szakértelmünk. Ha ezeket meg tudjuk tartani, akkor hosszú távon rendkívül eredményesek lehetünk a lehető legegyszerűbb ötletünkkel is. A lényeg, hogy ne akarjunk mindent azonnal és tegyünk céljainkért, ne pedig elvárjuk, hogy az ölünkbe pottyanjon.

Oszd meg másokkal is: