Spórolni szeretnél? Tedd félre a koffeint!

Azok, akik azt remélik, hogy a hó végére félre tudnak rakni valamennyit, érdemes megfontolni a koffeinmentességet, mielőtt vásárolni indulnak. A Dél-Floridai Egyetem nemrégiben végzett tanulmánya szerint a kávéfogyasztás hatására az emberek hajlamosabbak lesznek impulzívabbá válni, és így több pénzt költenek. A kutatók három franciaországi és spanyolországi üzletben kínáltak ingyenes italt a vásárlóknak, és a CTV News szerint azok, akiknek egy csésze eszpresszót kínáltak, „jelentősen több” terméket vásároltak, és többet költöttek, mint azok, akiknek koffeinmentes kávét vagy vizet adtak.

“A koffein, mint erős stimuláns, dopamint szabadít fel az agyban, ami izgatja az elmét és a testet. Ez magasabb energetikai állapothoz vezet, ami viszont fokozza az impulzivitást és csökkenti az önkontrollt” – mondta Dipayan Biswa az USF marketing professzora. “Ennek eredményeként a koffeinbevitel vásárlási impulzivitáshoz vezet a vásárolt cikkek számának növekedése és a kiadások növekedése miatt.”

A kísérletek egy eszpresszógép felállításából álltak egy franciaországi kiskereskedelmi lánc és háztartási cikkek boltja, valamint egy spanyolországi áruház bejáratánál. A belépéskor több mint 300 vásárló kapott ajándék csészét – körülbelül a fele körülbelül 100 mg koffeint tartalmazó kávét, a többiek pedig koffeinmentes kávét vagy vizet. Ezután megosztották nyugtáikat a kutatókkal, amikor kiléptek az üzletekből. A csapat úgy találta, hogy a koffeint fogyasztó egyének lényegesen több terméket vásároltak, és több pénzt költöttek, mint azok, akik koffeinmentes kávét vagy vizet fogyasztottak.

A kutatók azt találták, hogy a koffein hatással volt arra is, hogy milyen típusú termékeket vásároltak. Azok, akik koffeines kávét ittak, több nem létfontosságú terméket vásároltak, mint a többi vásárló, például illatos gyertyákat és illóolajokat. Minimális különbség volt azonban a két csoport között a haszonelvű vásárlások, például a konyhai eszközök és a tárolókosarak tekintetében.

Egy laboratóriumban elvégeztek még egy kísérletet és hasonló eredményeket kaptak, ezúttal az online vásárlással kapcsolatban. Egy üzleti iskola 200 diákját két csoportra osztották, az egyikben a koffeint tartalmazó kávét fogyasztók, a másikban a koffeinmentes kávét fogasztók helyezkedtek el és megkérték őket, hogy válasszák ki, mely termékeket vásárolják meg a 66 lehetőségből álló előre kiválasztott listáról. A koffeint fogyasztók több impulzív vásárlásnak számító terméket, például masszírozót választottak, míg mások praktikusabb eszközöket, például notebookot választottak.

Oszd meg másokkal is: