Nem várt zuhanások a tőzsdén

Az S&P 500, a vezető amerikai részvényindex további 20%-ot eshet a Morgan Stanley elemzői szerint, ha a gazdaság recesszióba esik.

tozsde zuhanas reszvenyek webndrop - Web N Drop -

Aggódnunk kellene?

“Ebben a pillanatban a recesszió már nem csak egy kis kockázat, tekintettel a Fed inflációval kapcsolatos nehéz helyzetére” – írta Wilson az elemzői megjegyzésben. 35%-os esélyt jósolt a visszaesésre a következő évben, ami meredeken meghaladta korábbi 20%-os becslését.

Az index az elmúlt hetekben már zuhant, mivel a vártnál magasabb infláció, az emelkedő kamatlábak és a sötétedő gazdasági kilátások miatti aggodalom továbbra is nehezíti a piacot. Az S&P 500 2021 végéhez képest mintegy 21%-ot esett, hivatalosan a medvepiaci területen, de Wilson szerint a piacok valójában nem a recesszió valós veszélye mellett áraznak.

Még ha a gazdaságnak sikerül is megmenekülnie a recesszió elől, Wilson további hátrányokat lát a részvényeknél: az S&P benchmark továbbra is további 7-10%-ot eshet, miközben a piacok megemésztik a valószínűleg gyenge vállalati bevételeket.

Az elemzői megjegyzés mindössze egy héttel azután érkezett, hogy a Fed 1994 óta először megszavazta a kamatlábak 75 bázispontos emelését, hangsúlyozva, hogy a döntéshozók mennyire komolyan gondolják az inflációs válság kezelését számos riasztó gazdasági jelentés után. A lépéssel a szövetségi alapok irányadó kamatlába 1,50% és 1,75% közé kerül, ami a legmagasabb a járvány két évvel ezelőtti kitörése óta.

Jerome Powell, a Fed elnöke elismerte, hogy az amerikai jegybank inflációs háborúja arra kényszerítheti a döntéshozókat, hogy olyan magasra emeljék a kamatlábakat, hogy az amerikai gazdaságot recesszióba sodorja.

Forrás: FOX Business

Oszd meg másokkal is: