Hogyan legyünk sikeres managerek

Managerként lehetőségünk nyílik arra, hogy nagyobb betekintésünk legyen a cég irányítására és ezáltal jobban beleszólhassunk a hétköznapi teendőkbe. Ez amellett, hogy egy nagy előrelépés a karrierünkben, ugyanakkora felelősség is egyaránt. Íme 9 hasznos tipp manegereknek, akik szeretnének hosszú távon sikereket elérni és a vállalatot sikerre vinni.

hogyan legyunk sikeres managerek - Web N Drop -

Megkaptuk kinevezésünket, de a szükséges képzéseket már nem feltétlenül.
Lássuk hol érdemes kezdeni és mikre érdemes odafigyelni.

1. Delegáljunk

Immáron nem “csak” dolgozni kell, hanem mások munkáját is felügyelni. Vezetőként és egyben egyfajta trénerként az elsődleges feladat, hogy a kollégák munkája megfelelő minőségű legyen és biztosítsuk a kellő motivációt is. Ehhez pedig szükséges, hogy a részfeladatokat delegáljuk.

Az egyik legnehezebb dolog, hogy ne magunk próbáljuk megoldani a feladatokat, ahogy eddig tettük, hanem igyekezzünk mindent megszervezni és a legalkalmasabb embereket ráállítani adott feladatra. Be kell látnunk, hogy sokkal több időt vesz igénybe, ha mindent magunk csinálunk, mintha felosztanánk a munkafolyamatokat kisebb egységekre és elosztanánk a kollégák között. Az idő pedig az egyik legdrágább fizetőeszköz.

Más megközelítésből pedig az alkalmazottak számára biztposítani kell a teljesítési és fejlődési lehetőséget, hiszen így tudjuk fenntartani motivációjukat a későbbiekben is. Egy tanulmány szerint az amerikai alkalmazottak 70%-a nem dolgozik megfelelően és ez visszavezethető a nem megfelelő managementre is.

2. Tanuljuk meg kezelni a nehéz helyzeteket

A konfliktuskezelés elengedhetetlen a munkahelyi környezetben, hiszen a hétköznapok során számos stressz gyülemlik fel azalkalmazottak körében és vezetőként elsődlegesen a mi feladatunk ezt kezelni. Szintén egy nem hazai tanulmány szerint az amerikai dolgozók hetente 2,8 órát töltenek saját konfliktusaikkal.

Ugyan lehetséges, hogy a konfrontáció kellemetlen számunkra és inkább elengednénk magunk mellett, fontos, hogy azonnal reagáljuk az adott helyzetet, mivel hosszabb távon ez nagyobb problémákat is szülhet, ami visszavezethető lehet a mi munkánk minőségére is.

Fontos az empátia és fontos, hogy a dolgozók érezzek, nyugodtan fordulhatnak hozzánk, ha valamilyen problémájuk van. A munkahelyi légkört is nagyban képes javítani az a tudat, ha a vezetőnek bizalmat lehet szavazni.

3. Vállaljuk fel a megváltozott viszonyokat

Talán magától értetődő, hogy egy előléptetés után már nem feltétlen engedhetjük meg magunknak azt a kommunikációs stílust, amit korábban egy-egy munkatársunkkal lefolytattunk az ebédszünetekben vagy a reggeli kávénk mellett.

Rendkívül nehéz megtalálni az egyensúlyt a vezetői lét és a bizalmasabb kapcsolatok között, de innentől kezdve minden döntésünknek komoly befolyása van és nem engedhetjük meg magunknak, hogy nehéz szituációkat szubjektíven közelítsünk meg. Vállalnunk kell a felelősséget akkor is, ha például egy barátunkkal kell közölni azt, hogy a teljesítménye az utóbbi időben romlott és ez szankciókkal járhat.

4. Építsünk bizalmat

Egyes kutatások azt mutatják, hogy ha az alkalmazottak úgy érzik, ha vezetőik megbíznak benne, akkor több erőfeszítést tesznek a munkájuk során, és boldogabbak a munkakörükben. Ezért fontos, hogy a bizalomépítést előtérbe helyezzük.

Érdemes időt szánni különböző meetingekre, ahol alkalmazottaink képességeire és jövőbeli elképzelésreire koncentrálunk. Bátran kérdezzük meg, hogy mit szeretne lérni a jövőben, mik a tervei, milyen feladatokban érezné jól magát, stb. Ha befektetünk kollégánk jövőjébe, akkor ő is több energiát fog befektetni a vállalat jövőjébe.

Az is építheti a bizalmat, ha a munkatársak belelátnak az elkövetkezendő időszakokba, változásokba.
Avassuk be őket is a cég terveibe és kérjük ki a véleményüket, hogy ők hogyan látják ezeket a stratégiai átalakulásokat. Amellett, hogy jó ötletekkel is szolgálhatnak, úgy éezik majd, hogy van beleszólásuk a vállalat fejlesztésébe.

5. Adjunk feedback

A PwC felmérése szerint a válaszadók közel 60 százaléka szeretne napi vagy heti rendszerességgel visszajelzést kapni munkájáról. Ha van olyan alkalmazott, aki szeretne visszajelzést kapni a munkájáról és úgy érzi, hogy ez segítené a hétköznapi munkában, akkor nyugodtan lássuk el szakmai véleménnyel és meglátásokkal. A megfelelő időben adott feedback képes javítani munkatársaink teljesítményét és hozzáállását.

6. Kérjünk feedbacket

Ahogy elvárjuk munkatársaink stabil és minőségi munkáját, úgy ők is joggal várják el tőlünk ugyanezt. Sokat tud segíteni, ha rendszeresen kérünk visszajelzést tőlük és megbizonyosodhatunk arról, hogy mely területeken érdemes fejlődnünk vagy más hozzáállást tanusítanunk. Amellett, hogy ez nekünk segít, természetesen tovább növeli a bizalmat munkavállalóink körében.

7. Találjunk egy mentort

A problémák, melyekkel nap, mint nap szembesülhetünk, valószínüleg nem újak. Valaki a vállalatnál már találkozott azzal a helyzettel, hogy valaki nem megfelelően teljesít vagy akár el kellett bocsátani az illetőt. Épp ezért fontos, hogy találjunk valakit, aki tapasztaltabb nálunk és hasznos tanácsokkal láthat el minket, amiből tanulhatunk és az ilyen eseteket könnyedebben kezelhetjük. Soha ne féljünk kérdezni, mindig van mit tanulni és van hova fejlődni.

8. Ne csüggedjünk

Ha problémába ütkezünk, ne csüggedjünk. Új vezetőként természetesen nem elvárható, hogy minden helyzetre azonnal megtaláljuk a megoldást és ennek a terhét nem is szabad magunkra vállalni úgy, hogy elkezdjük magunkat ostorozni. Ahogy a hetedik pontban is írtuk, nem szégyen segítséget kérni nálunk tapasztaltabbaktól, sőt, kifejezetten ajánlott.

9. Fejlesszük vezetői képességeinket

Bár a „vezetés” és a „menedzsment” kifejezéseket vagy gyakran felcserélik, valójában ezek különálló készségek. Valószínűleg az általunk bemutatott vezetői képességek, például problémamegoldó, szervezési és delegálási képességek alapján léptettek elő új szerepkörébe. Most, hogy megszereztük a „menedzser” címet, itt az ideje, hogy fejlesszük vezetői képességeinket is.

A vezetők gyakran olyan kulcsfontosságú jellemzőket mutatnak be, mint például a magas fokú érzelmi intelligencia, kiváló interperszonális készségek és rugalmasság, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy jobban megértsék csapattársaik szükségleteit, és képessé teszik őket arra, hogy egy közös cél érdekében dolgozzanak. Noha nem minden vezető tölt be vezetői pozíciót, az erős vezetői képességek azok, amelyek kiváló vezetőkké válhatunk.

Forrás: Northeastern University

Oszd meg másokkal is: